Закінчив в 1979 році Харківський державний університет за спеціальністю «гідрогеологія та інженерна геологія» і отримав кваліфікацію інженера-геолога.

У 1979 – 1987 р.р. Яковлєв В.В. працював гідрогеологом старше гідрогеологом, начальником загону Джамбулский гідрогеологічної експедиції Міністерства геології Казахстану. У 1987 – 1997 р .. Яковлєв В.В. працював гідрогеологом, начальником гідрогеологічної партії Харківської геологорозвідувальної експедиції ВГО “Південукргеологія”. У 1997 – 2006 Яковлєв В.В. працював гідрогеологом I категорії і головним гідрогеологом Харківської комплексної гідрогеологічної партії. 2006 – 2013 доцент кафедри інженерної екології міста Харківської національної академії міського господарства.

З 2013 рр. До тепер головний гідрогеолог ТОВ “Лабораторія якості води” Плая ”
з 2017 старший науковий співробітник кафедри гідрогеології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

У 1999 Яковлєв В.В. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук на тему “Питне водопостачання міст на основі окремого використання підземних вод (на прикладі міста Харкова)”

За темою дисертаційної роботи видано 11 наукових публікацій, в тому числі 5 статей у фахових виданнях України (одна з них – у виданні України, включене в міжнародній наукометричної бази).

Основний зміст дисертації В.В. Яковлєва досить в 59 наукових роботах, в тому числі: 2 монографії, 6 статей надруковані у виданнях, що входять в наукометричних баз (з них 4 статті – в зарубіжних виданнях) 28 статей – у фахових наукових виданнях України; 9 статей – у інших вітчизняних і зарубіжних наукових виданнях; 1 – підручник; 2 патенти;

Апробація роботи проведена на 12 наукових конференціях